porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 1 1/2 szklanki mleka sojowego
- 1 łyżka octu
- 4 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 4 łyżki aquafaby
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- syrop klonowy, syrop z agawy lub ulubiony słodki syrop do podania
Składniki
|
Przygotowanie
- W szklance połącz mleko roślinne z octem, wymieszaj i odstaw.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
- Do drugiej miski wlej aquafabę i ubijaj mikserem do momentu, aż będzie sztywna, gęsta i trwała, czyli około 5 – 7 minut. Po tym czasie dodaj cukier puder, ubijaj jeszcze minutę, a na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ubijaj ostatnią minutę.
- Do suchych składników dodaj mleko z octem oraz olej. Wymieszaj krótko łyżką, tak, aby składniki się połączyły, ale wciąż były grudki. Dodaj połowę aquafaby i delikatnie wymieszaj, dodaj resztę i znów wymieszaj.
- Rozgrzej suchą patelnię. Na patelnię nakładaj placuszki i smaż na małym ogniu przez 2 – 3 minuty, do momentu, aż zrobią się złote, następnie przewróć łopatką na drugą stronę. Smaż kolejne 1 – 2 minuty. Podawaj z syropem klonowym, z agawy lub innym ulubionym.
© Zdjęcie: Mikhaylovskiy, Adobe Stock