porcje |
porcje –
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego 180 g
- 1/2 szklanki ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
- 3 łyżki wegańskiego manjonezu
- 1 łyżka łagodnej musztardy
- 1 łyżeczka łyżeczki czarnej soli kala namak
- szczypta kurkumy
- 3 łyżki niekatywnych płatków drożdżowych
- sól
- pieprz
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
Składniki
|
Przygotowanie
- Ciecierzycę i 3/4 kostki tofu zmiksuj na gładką masę. Dodaj majonez, musztardę, czarną sól, płatki drożdżowe, kurkumę i dobrze razem wszystko wymieszaj. Gdyby masa była zbyt sucha dodaj odrobinę wody po cieciorce lub zwykłej wody.
- Pozostałe 1/4 kostki tofu drobno pokrusz w rękach lub rozgnieć widelcem i dodaj do pasty. Następnie dopraw pastę do smaku solą i pieprzem oraz ewentualnie dodaj więcej kurkumy, aby uzyskać pożądany kolor.
- Pastę podawaj z posiekanym szczypiorkiem.