pieczeń |
pieczeń –
Składniki
- 250 g seitanu fix w proszku
- 1 łyżeczka kminku zmielonego
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 250 ml wody
- 200 g ciecierzycy ugotowanej
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 350 g suszonych śliwek
- 120 g orzechów włoskich
- rękaw do pieczenia do nabycia w sklepach
Sos do pieczeni (w rękawie)
- 50 ml czerwonego wina
- 100 ml bulionu warzywnego
- 1 jabłko
- sól
Sos do pieczeni (do polania na koniec)
- 400 ml czerwonego wina
- 80 g suszonych śliwek lub musu śliwkowego
- 1 liść laurowy
- 1 goździk
- 1/2 laski cynamonu
- sól
- 1 łyżka skrobii spożywczej
- pieprz
Proponowane dodatki
Składniki
Sos do pieczeni (w rękawie)
Sos do pieczeni (do polania na koniec)
Proponowane dodatki
|
Przygotowanie
- Seitan fix zmieszaj z suszonymi przyprawami. Ciecierzycę i czosnek zmiksuj z wodą na gładko i następnie zmieszaj z pozostałymi składnikami oraz z seitan fix i całość ugnieć rękoma jak ciasto.
- Nadzienie do pieczeni: suszone śliwki i orzechy włoskie grubo pokrój. »Seitanowe ciasto« rozwałkuj by otrzymać kształt prostokąta o wielkości 25 x 35 cm, następnie rozprowadź nadzienie po całości zostawiając suchy pasek o szerokości 1,5 cm od każdej krawędzi. Zaczynając od dłuższej krawędzi zwijaj całość (jak roladę), boki razem zawiń (zamknij).
- Tak przygotowaną pieczeń seitanową włóż do rękawa i zamknij z jednej strony: przeczytaj instrukcję na opakowaniu od rękawa i upewnij się, że pieczeń nie dotyka z żadnego boku rękawa (w przeciwnym razie folia rękawa może sie spiec razem z pieczenią). Jabłko pokrój w łódki i ułóż w rękawie wokół pieczeni. Czerwone wino zmieszaj z bulionem, posól i wlej do rękawa. Zamknij rękaw. Teraz połóż pieczeń na blasze i piecz przez godzinę w temp. 200 stopni.
- Do pieczeni pasują tradycyjnie czerwona kapusta i kluski ziemniaczane oraz smaczny sos winno-śliwkowy:
- Sos do polania na koniec: wrzuć przyprawy do wina i gotuj do momentu aż połowa płynu wyparuje. Wyjmij z wina przyprawy, dodaj suszone śliwki i zapieczone w rękawie jabłko. Razem zmiksuj. Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty, dodaj 1 łyżkę skrobi zmieszanej z małą ilością zimnej wody i wszystko razem krótko zagotuj.
- W wariancie bezalkoholowym zamiast wina w obydwu sosach użyj piwa słodowego (bezalkoholowego). Jako że nie trzeba go gotować, wystarczy na obydwa śliwkowe sosy 200 ml piwa słodowego.
Ten przepis na świąteczną Pieczeń z seitanu pochodzi od autorki: Anastasia Albrandt.
Foto © Veronika Albrandt