Pieczeń z seitanu z nadzieniem śliwkowo-orzechowym

pieczeń
pieczeń
Składniki
Sos do pieczeni (w rękawie)
Sos do pieczeni (do polania na koniec)
Składniki
Sos do pieczeni (w rękawie)
Sos do pieczeni (do polania na koniec)
Przygotowanie
  1. Seitan fix zmieszaj z suszonymi przyprawami. Ciecierzycę i czosnek zmiksuj z wodą na gładko i następnie zmieszaj z pozostałymi składnikami oraz z seitan fix i całość ugnieć rękoma jak ciasto.
  2. Nadzienie do pieczeni: suszone śliwki i orzechy włoskie grubo pokrój. »Seitanowe ciasto« rozwałkuj by otrzymać kształt prostokąta o wielkości 25 x 35 cm, następnie rozprowadź nadzienie po całości zostawiając suchy pasek o szerokości 1,5 cm od każdej krawędzi. Zaczynając od dłuższej krawędzi zwijaj całość (jak roladę), boki razem zawiń (zamknij).
  3. Tak przygotowaną pieczeń seitanową włóż do rękawa i zamknij z jednej strony: przeczytaj instrukcję na opakowaniu od rękawa i upewnij się, że pieczeń nie dotyka z żadnego boku rękawa (w przeciwnym razie folia rękawa może sie spiec razem z pieczenią). Jabłko pokrój w łódki i ułóż w rękawie wokół pieczeni. Czerwone wino zmieszaj z bulionem, posól i wlej do rękawa. Zamknij rękaw. Teraz połóż pieczeń na blasze i piecz przez godzinę w temp. 200 stopni.
  4. Do pieczeni pasują tradycyjnie czerwona kapusta i kluski ziemniaczane oraz smaczny sos winno-śliwkowy:
  5. Sos do polania na koniec: wrzuć przyprawy do wina i gotuj do momentu aż połowa płynu wyparuje. Wyjmij z wina przyprawy, dodaj suszone śliwki i zapieczone w rękawie jabłko. Razem zmiksuj. Jeżeli sos nie jest wystarczająco gęsty, dodaj 1 łyżkę skrobi zmieszanej z małą ilością zimnej wody i wszystko razem krótko zagotuj.
  6. W wariancie bezalkoholowym zamiast wina w obydwu sosach użyj piwa słodowego (bezalkoholowego). Jako że nie trzeba go gotować, wystarczy na obydwa śliwkowe sosy 200 ml piwa słodowego.

Ten przepis na świąteczną Pieczeń z seitanu pochodzi od autorki: Anastasia Albrandt.

Foto © Veronika Albrandt

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa