porcje – Czas przygotowania około 45minut |
porcje – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Brukselka:
- 900 g brukselki przepułowiona
- 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- sól morska
- czarny pieprz
- szczypta pieprzu cayenne lub 1/4 łyżeczki płatków chili
- szczypta sproszkowanego czosnku według uznania
Bekon z kokosa:
- 20 g chipsów kokosowych niesłodzone
- 1,5 łyżeczki Coconut Aminos lub sos sojowy tamari
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- szczypta papryki w proszku wędzona
- szczypta pieprzu cayenne
- 1/8 łyżeczki dymu wędzarniczego w płynie opcjonalnie
- sól morska
- czarny pieprz
- szczypta sproszkowanego czosnku
Składniki
Brukselka:
Bekon z kokosa:
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Następnie wrzuć brukselki do dużej miski, wlej olej i syrop klonowy i dobrze potrząśnij by wszystkie brukselki były pokryte marynatą. Teraz dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne (opcjonalnie) i sproszkowanym czosnkiem. Wyłóż brukselkę równomiernie na przygotowanej blasze. Piecz 15 minut, po czym obróć delikatnie brukselkę i piecz kolejne 15-20 minut, aż będzie zarumieniona i miękka.
- W międzyczasie przygotuj bekon z kokosa: Do miski wrzuć chipsy kokosowe, dodaj sos Coconut Aminos lub Tamari, syrop klonowy, sól, paprykę, pieprz cayenne i dym wędzarniczy w płynie. Tak przygotowaną mieszankę kokosową wrzuć na patelnię i smaż na małym ogniu często mieszając przez około 5-10 minut. Następnie mieszankę kokosową szybko zabierz z patelni by nie poprzylegała do dna i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wyłóż brukselkę na talerz. Posyp bekonem z kokosa i dopraw jeszcze, jeśli potrzeba, solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem.
Ten przepis na Pieczoną brukselkę z bekonem z kokosa pochodzi z książki »Oh she glows für jeden Tag«, auorki: Angela Liddon.
Foto © Ashley-McLaughlin – Unimedica Verlag