Pieczona brukselka z »bekonem« z kokosa
Ten przepis na Pieczoną brukselkę z bekonem z kokosa to wyjątkowe połączenie wędzono-słodkiego smaku z lekko słoną nutą – gwarantujemy, że już nigdy nie spojrzysz na brukselkę tak samo.
Porcje Czas przygotowania
4porcje 45minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 45minut
Składniki
Brukselka:
Bekon z kokosa:
Sposób przygotowania
  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i wyłóż dużą blachę papierem do pieczenia. Następnie wrzuć brukselki do dużej miski, wlej olej i syrop klonowy i dobrze potrząśnij by wszystkie brukselki były pokryte marynatą. Teraz dopraw solą, czarnym pieprzem, pieprzem cayenne (opcjonalnie) i sproszkowanym czosnkiem. Wyłóż brukselkę równomiernie na przygotowanej blasze. Piecz 15 minut, po czym obróć delikatnie brukselkę i piecz kolejne 15-20 minut, aż będzie zarumieniona i miękka.
  2. W międzyczasie przygotuj bekon z kokosa: Do miski wrzuć chipsy kokosowe, dodaj sos Coconut Aminos lub Tamari, syrop klonowy, sól, paprykę, pieprz cayenne i dym wędzarniczy w płynie. Tak przygotowaną mieszankę kokosową wrzuć na patelnię i smaż na małym ogniu często mieszając przez około 5-10 minut. Następnie mieszankę kokosową szybko zabierz z patelni by nie poprzylegała do dna i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Wyłóż brukselkę na talerz. Posyp bekonem z kokosa i dopraw jeszcze, jeśli potrzeba, solą, pieprzem i sproszkowanym czosnkiem.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Pieczoną brukselkę z bekonem z kokosa pochodzi z książki »Oh she glows für jeden Tag«, auorki: Angela Liddon.

Foto © Ashley-McLaughlin – Unimedica Verlag