jabłek – Czas przygotowania około 60minut |
jabłek – Czas przygotowania około 60minut
Składniki
- 6 dużych jabłek
- 250 g pasty marcepanowej
- 100 g orzechów laskowych zmielonych, opcjonalnie inne orzechy
- 1/2 cytryny sok, opcjonalnie likier amaretto
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 50 g rodzynek opcjonalnie
- 3 łyżki wegańskiej margaryny
- 1 opakowanie budyniu waniliowego wegańskiego, plus mleko roślinne do przygotowania
Składniki
|
Przygotowanie
- Umyj jabłka i usuń środek za pomocą wykrawaczki do jabłek. Ewentualnie odetnij górną część jabłka, a następnie usuń nożem gniazdo nasienne. Górna część jabłka może zostać użyta do przykrycia jabłka z nadzieniem.
- W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj marcepan z orzechami, sokiem z cytryny lub amaretto i cynamonem do uzyskania kremowej masy. Jeśli chcesz, dodaj rodzynki.
- Masą napełnij wgłębienia w jabłkach. Ułóż jabłka na blasze do pieczenia lub w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Każde jabłko posmaruj margaryną, aby nadzienie nie ściemniało za bardzo podczas pieczenia.
- Jabłka piecz w temperaturze 150°C przez około 45 minut. W międzyczasie przygotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu.
- Kiedy jabłka będą już złoto-brązowe i miękkie, ułóż je na głębokich talerzach i polej budyniem. Całość można posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami według uznania.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Jenny Sturm – Fotolia