Pieczone jabłka

jabłek Czas przygotowania około 60minut
jabłek Czas przygotowania około 60minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Umyj jabłka i usuń środek za pomocą wykrawaczki do jabłek. Ewentualnie odetnij górną część jabłka, a następnie usuń nożem gniazdo nasienne. Górna część jabłka może zostać użyta do przykrycia jabłka z nadzieniem.
  2. W celu przygotowania nadzienia, wymieszaj marcepan z orzechami, sokiem z cytryny lub amaretto i cynamonem do uzyskania kremowej masy. Jeśli chcesz, dodaj rodzynki.
  3. Masą napełnij wgłębienia w jabłkach. Ułóż jabłka na blasze do pieczenia lub w wysmarowanej tłuszczem formie do pieczenia. Każde jabłko posmaruj margaryną, aby nadzienie nie ściemniało za bardzo podczas pieczenia.
  4. Jabłka piecz w temperaturze 150°C przez około 45 minut. W międzyczasie przygotuj budyń waniliowy zgodnie z instrukcją podaną w opakowaniu.
  5. Kiedy jabłka będą już złoto-brązowe i miękkie, ułóż je na głębokich talerzach i polej budyniem. Całość można posypać posiekanymi orzechami i rodzynkami według uznania.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Jenny Sturm – Fotolia

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa