Gebackener Räuchertofu mit Kartoffelgratin
Pieczone wędzone tofu z ziemniaczaną zapiekanką – doskonałe na obiad, dobrze smakuje i zapewnia uczucie sytości na długo.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 60minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 60minut
Składniki
Pieczone wędzone tofu:
Ziemniaczana zapiekanka:
Sos do zapiekanki:
Sposób przygotowania
  1. Ziemniaki pokrój na plastry i wstępnie gotuj około 10-15 minut (by pozostały twarde)
  2. Cebulę i dymki pokrój w kostkę, pieczarki w plasterki i ułóż tak przygotowane warzywa warstwowo w naczyniu żarodopornym, zaczynając od ziemniaków.
  3. Wszystkie składniki na sos zblenduj i spróbuj., w razie potrzeby dopraw. Wlej sos do naczynia, lekko wymieszaj, potrząśnij tak aby wszystkie warzywa były przykryte sosem. Na górę zetrzyj trochę wegańskiego sera – według uznania.
  4. Piecz około 30-35 minut w 200 stopniach.
  5. W międzyczasie zrób na tofu 1-2 cm nacięcia. Następnie polej (przede wszystkim w nacięcia) pesto, musztardę i posyp posiekaną cytrynę.
  6. Skrop tofu oliwą – opcjonalnie i dopraw, po czym piecz około 15-20 minut w 200 stopniach.
Pozostałe informacje

Ten przepis na Pieczone tofu z ziemniaczaną zapiekanką zostało ułożone przez blogerkę kulinarną Anne Bohl (www.vegaensch.com) na potrzeby Tygodnia na Weganie.

Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt