porcje – Czas przygotowania około 10minut |
porcje – Czas przygotowania około 10minut
Składniki
Kalafior z warzywami
- 2 cukinie pokrojone na kawałki
- 2 cebule czerwone, pokrojone na kawałki
- 500 g pomidorków cherry
- 1 kalafior
- 250 ml wody
- 4 łyżki pasty harissa
Pasta marokańska
- 1 łyżka kuminu inaczej kmin rzymski
- 1 łyżka kolendry zmielona
- 1 łyżka ziela angielskiego
- 1 duży ząbek czosnku
- duży kawałek imbiru
- 8 suszonych moreli
- 8 suszonych pomidorów
- 1 cytryna sok
- szczypta soli
- 1 łyżka pasty harissa
- 75 ml wody
- pęczek świeżej kolendry dodatkowo
- 2 łyżki pistacji posiekane, dodatkowo
- komosa ryżowa ilość według uznania, dodatkowo
Składniki
Kalafior z warzywami
Pasta marokańska
|
Przygotowanie
- Warzywa do pieczenia wrzuć do naczynia żaroodpornego, a na nie w środku połóż kalafior.
- Składniki na marokańską pastę wrzuć do miksera i zmiksuj na krem.
- Następnie nasmaruj kalafior pastą marokańską po czym polej wodą pozostałe warzywa w naczyniu żaroodpornym i posmaruj je pastą harissa. Przykryj i piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
- Wyjmij kalafior z naczynia, pokrój na porcje i serwuj z pieczonymi warzywami oraz komosą ryżową. Posyp posiekanymi orzechami pistacjowymi i kolendrą.
Ten filmik pokazuje jak krok po kroku zrobić Pieczony kalafior w stylu marokańskim:
Ten przepis pochodzi z blogu BOSH!
Foto: © Peredniankina - Fotolia