Piernik

porcje Czas przygotowania około 30minut
porcje Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Zmielone siemię lniane zalej wrzątkiem, dobrze wymieszaj i odstaw.
  2. Roztop olej lub masło roślinne w szerokiem garnku na małym ogniu, następnie dodaj cukier i wymieszaj. Dodaj syrop z agawy, powidła śliwkowe, przyprawę piernikową, cynamon i kakao. Wszystko razem podgrzewaj na minimalnym ogniu cały czas mieszając.
  3. Zdejmij garnek z palnika, odczekaj minutę i dodaj kolejno sodę, kawę zbożową, mleko sojowe oraz siemię lniane zalane wrzątkiem. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką (masa się spieni).
  4. Cały czas mieszając dodawaj stopniowo mąkę, najlepiej przesiewając przez sitko. Masę wymieszaj tak, aby nie było w niej grudek.
  5. Tak przygotowaną masę wylej do podłużnej foremki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz przez ok. 45 minut (aż wetknięty patyczek będzie całkowicie suchy).
  6. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i ostudź.
  7. Po całkowity ostudzeniu piernik przekrój na pół i przełóż powidłami śliwkowymi.
  8. Piernik można też oblać roztopioną czekoladą i przyozdobić według uznania.
Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa