| porcje – Czas przygotowania około 20minut | 
         porcje – Czas przygotowania około 20minut    
        
        Składniki    
                
        Surówka:    
                - 3 ogórki gruntowe lub szklarniowe
 - 1 łyżka posiekanej kolendry
 - 1,5 łyżki białego sezamu
 - szczypiorek
 - sól
 
        Sos:    
                - 3 łyżki octu ryżowego
 - 1 łyżeczka syropu z agawy
 - 1 łyżeczka płatków chili
 - sok z 1/2 limonki
 
| 
             
        Składniki     
                
        Surówka:     
                
 
        Sos:     
                
  | 
                                
        Przygotowanie    
                - Ogórki obierz i pokrój na cienkie plasterki, dodaj 1/2 łyżeczki soli i odstaw by puściły sok.
 - W między czasie przygotowuj sos: w osobnej miseczce wmieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok.
 - Gdy ogórki puszczą sok, odlej go tak by były w miarę suche. Dodaj sos, posiekany szczypiorek i kolendrę. Wymieszaj i posyp sezamem, wszystko jeszcze raz delikatnie mieszając - gotowe.