porcje – Czas przygotowania około 20minut |
porcje – Czas przygotowania około 20minut
Składniki
Surówka:
- 3 ogórki gruntowe lub szklarniowe
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- 1,5 łyżki białego sezamu
- szczypiorek
- sól
Sos:
- 3 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu z agawy
- 1 łyżeczka płatków chili
- sok z 1/2 limonki
Składniki
Surówka:
Sos:
|
Przygotowanie
- Ogórki obierz i pokrój na cienkie plasterki, dodaj 1/2 łyżeczki soli i odstaw by puściły sok.
- W między czasie przygotowuj sos: w osobnej miseczce wmieszaj wszystkie składniki i odstaw na bok.
- Gdy ogórki puszczą sok, odlej go tak by były w miarę suche. Dodaj sos, posiekany szczypiorek i kolendrę. Wymieszaj i posyp sezamem, wszystko jeszcze raz delikatnie mieszając - gotowe.