Pikle angielskie

duże słoiki Czas przygotowania około 1godzina
duże słoiki Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Umyj warzywa (ogórki w zimnej wodzie), obierz marchew, wydrąż paprykę, w fasolce obetnij końcowki i wyjmij łyko. Pokrój wszystkie warzywa z wyjątkiem fasolki w słupki (kalafiory w niewielkie rożyczki).
  2. Warzywa podgotuj 10 min we wrzątku, ostudź.
  3. W tym czasie przygotuj marynatę: zagotuj wodę z solą, cukrem, dodaj przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz musztardę. Gotuj ok. 10 minut ciągle mieszając.
  4. Warzywa powkładaj na zmianę w czyste i wysterylizowane słoiki, po czym zalej gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i zapasteryzuj 10 minut w piekarniku lub w gorącej wodzie.
  5. Gotowe pikle pozostaw do wystygnięcia i schowaj do domowej spiżarni.

Ten przepis na Pikle angielskie powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © nada54- Shutterstock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa