duże słoiki – Czas przygotowania około 1godzina |
duże słoiki – Czas przygotowania około 1godzina
Składniki
- 0,5 kilograma ogórków gruntowych
- 0,5 kilograma kalafiora
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka lub 2-3 podłużne ostre papryczki
- 0,2 kilograma fasolki szparagowej
- 6 ząbków czosnku
- 1 szklanka octu spirytusowego 10%
- 2 szklanki wody
- 1,5 łyżki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka gorczycy
Składniki
|
Przygotowanie
- Umyj warzywa (ogórki w zimnej wodzie), obierz marchew, wydrąż paprykę, w fasolce obetnij końcowki i wyjmij łyko. Pokrój wszystkie warzywa z wyjątkiem fasolki w słupki (kalafiory w niewielkie rożyczki).
- Warzywa podgotuj 10 min we wrzątku, ostudź.
- W tym czasie przygotuj marynatę: zagotuj wodę z solą, cukrem, dodaj przyprawy, wyciśnięty czosnek oraz musztardę. Gotuj ok. 10 minut ciągle mieszając.
- Warzywa powkładaj na zmianę w czyste i wysterylizowane słoiki, po czym zalej gorącą zalewą. Dokładnie zakręć i zapasteryzuj 10 minut w piekarniku lub w gorącej wodzie.
- Gotowe pikle pozostaw do wystygnięcia i schowaj do domowej spiżarni.
Ten przepis na Pikle angielskie powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.
Foto: © nada54- Shutterstock