Składniki
Ciasto na mini pizzę:
- 1 szklanka polenty
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 3 szklanki bulionu warzywnego
Zielony sos:
- 2 gałązki liście jarmużu
- 0,5-1 szklanki bulionu
Przykładowe dodatki:
- sos pomidorowy domowy
- 1 szklanka mrożonych podgrzybków
- 1 gruszka
- 1 duża żółta cykoria
- 5 szalotek
- 1 pieczony burak
- rukola
- płatki migdałowe
- zielone i czarne oliwki
Składniki
Ciasto na mini pizzę:
Zielony sos:
Przykładowe dodatki:
|
Przygotowanie
- Najpierw przegotuj polentę i kaszę jaglaną – w garnku zagotuj bulion z dodatkami i wsyp kaszę jaglaną i polentę, mieszaj często by się nie przypaliła, zmniejsz ogień i gotuj do miękkości (ok. 10 minut). Na papierze do pieczenia uformuj z masy placki - mini pizze i pozostaw do wystygnięcia.
- W międzyczasie przygotuj zielony sos i dodatki – zagotuj bulion, dodaj posiekany jarmuż i gotuj ok. 10 min. Następnie całość zmiksuj (dopraw solą i pieprzem do smaku). Grzyby rozmróź i pokrój na drobne paski. Szalotkę i posiekaną cykorię podduś do miękkości na patelni, osobno. Pieczonego buraka pokrój w kawałki.
- Nałóż na mini pizze sosy i dodatki i piecz 30 minut w 180°C.
Ten przepis na Polentowo-jaglaną mini pizzę pochodzi z blogu Weganon.
Foto © charlotte lake- Adobe Stock