Pomidorowa ze świeżych pomidorów

porcje Czas przygotowania około 1godziny
porcje Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. W czajniku zagotuj wodę, pomidorom natnij skórkę na krzyż. Pomidory włóż do miski, wlej wrzątek, po minucie wrzątek wylej, wlej zimną wodę i po chwili wyjmuj pojedynczo obierając je ze skórki. Obrane pomidory podziel na ósemki. Na dnie jak największej patelni rozgrzej olej, dodaj pomidory, szczyptę soli i smaż na jak dużym ogniu bez przykrycia przez 15 minut. Po tym czasie patelnię przykryj, zredukuj ogień i gotuj kolejne 30 minut. Na koniec naszykuj durszlak o drobnych oczkach i pomidory przetrzyj przez sito do garnka.
  2. Postaw garnek na palniku, wlej bulion i zagotuj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a na koniec dodaj do garnka przekrojoną cebulę oraz dużą gałązkę wybranych ziół. Podawaj ze śmietanką kokosową, posiekaną zieleniną oraz ryżem lub makaronem.
  3. Dodatkowe wskazówki: obranie pomidorów sprawia, że szybko się smażą, rozpadają i nabierają głębokiego smaku. Dodatkowo zredukowanie pomidorów bez pokrywki sprawia, że zupa jest niepowtarzalnie słodka. Tego smaku nie da się podrobić. Surowa cebula oraz gałązka wybranych ziół dodaje zupie niepowtarzalnego, babcinego charakteru. Wrzucona do gorącej zupy delikatnie ją aromatyzuje, po rozlaniu do talerzy pozostaje w garnku. Tak przygotowanej zupy nie wychodzi wiele, ale smakuje po prostu doskonale.

Ten przepis na Pomidorową ze świeżych pomidorów pochodzi z blogu Jadłonomia.

Foto © Jadłonomia.

Wydruk przepisu

Dołącz już teraz

Zapisz się

Dołącz już teraz

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa