Portionen |
Portionen –
Składniki
- 130 g krajanki sojowej suszonej
- 200 g pieczarek
- 200 g szparagów w kawałkach
- 200 g mieszanych warzyw np. marchew i groszek
- 100 g cebuli
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 60 g margaryny roślinnej
- 50 g mąki pszennej
- 100 ml śmietany sojowej
- 100 ml bulionu warzywnego
- 50 ml białego wina
- 1 łyżka sosu Worcester wegański
- 2 łyżki kaparów
- sól
- pieprz
- pieprz Cayenne
Składniki
|
Przygotowanie
- Krajankę sojową przygotuj według instrukcji na opakowaniu i dopraw solą i pieprzem. Pieczarki pokrój na plasterki i wraz z posiekaną cebulą zeszklij na patelni aż do wyparowania całej wody z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem i dorzuć krajankę i jeszcze chwilę lekko smaż aż kawałki z krajanki się zarumienią.
- Rozpuść margarynę w garnku, dodaj mąkę i podsmaż (ale nie za długo, by mąka nie nabrała brązowego koloru). Następnie stopniowo dolewaj bulion cały czas mieszając. Teraz dorzuć smażone pieczarki, cebulę i soję oraz szparagi, kapary i pozostałe warzywa (marchew, groszek) i wszystko razem gotuj przez około 5 minut.
- Dopraw solą, pieprzem, winem i pieprzem cayenne. Najlepiej śmietanę dodaj dopiero przed samym podaniem by nie utworzyła się zawiesina na sosie.
Ten przepis na Potrawkę z soi został ułożony przez wegańskiego kucharza Bjorna Moschinskiego na potrzeby Tygodnia na Weganie.
Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt