Potrawka z soi

Portionen
Portionen
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Krajankę sojową przygotuj według instrukcji na opakowaniu i dopraw solą i pieprzem. Pieczarki pokrój na plasterki i wraz z posiekaną cebulą zeszklij na patelni aż do wyparowania całej wody z pieczarek. Dopraw solą i pieprzem i dorzuć krajankę i jeszcze chwilę lekko smaż aż kawałki z krajanki się zarumienią.
  2. Rozpuść margarynę w garnku, dodaj mąkę i podsmaż (ale nie za długo, by mąka nie nabrała brązowego koloru). Następnie stopniowo dolewaj bulion cały czas mieszając. Teraz dorzuć smażone pieczarki, cebulę i soję oraz szparagi, kapary i pozostałe warzywa (marchew, groszek) i wszystko razem gotuj przez około 5 minut.
  3. Dopraw solą, pieprzem, winem i pieprzem cayenne. Najlepiej śmietanę dodaj dopiero przed samym podaniem by nie utworzyła się zawiesina na sosie.

Ten przepis na Potrawkę z soi został ułożony przez wegańskiego kucharza Bjorna Moschinskiego na potrzeby Tygodnia na Weganie.

Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa