Powidła śliwkowe

duże słoiki Czas przygotowania około 2-3godziny
duże słoiki Czas przygotowania około 2-3godziny
Składniki
  • 1 kg śliwek wydrylowanych
  • 300 g cukru mniej lub więcej w zależności od słodkości śliwek
  • 1/2 szklanki wody
Składniki
  • 1 kg śliwek wydrylowanych
  • 300 g cukru mniej lub więcej w zależności od słodkości śliwek
  • 1/2 szklanki wody
Przygotowanie
  1. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć poprzekrajane na pół i wydrylowane śliwki. Gotuj minimum trzy godziny, często mieszając (by nie przywarły do dna) i po około godzinie wsypując cukier.
  2. Przelej do słoików i pasteryzuj.

Ten przepis na Powidła śliwkowe powstał na potrzeby Fundacji Alberta Schweitzera.

Foto: © chamillew- Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa