porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 3 marchewki pokrojone na cienkie paski
- zielone warzywa np. cukinia, 1/2 brokułu, 150 g fasolki szparagowej, pokrojone na małe kawałki
- 4 pieczarki drobno pokrojone
- 3 cebule dymki pokrojone na cienkie krążki
- 200 g naturalnego tofu pokrojone w drobną kostkę
- bulion warzywny
- 3,5 łyżki pasty miso jasna lub ciemna – cemna ma intensywniejszy smak
Składniki
|
Przygotowanie
- Zagotuj 2,5 litra wody i dodaj niewielką ilość bulionu warzywnego, ponieważ pasta miso sama w sobie jest bardzo doprawiona, więc by zupa nie okazała się za słona. Dodaj marchewkę i gotuj przez 5 minut. Oddziel od cebuli dymki część zieloną (szczypior) i tylko część białą (cebulki) pokrój w krążki i wraz z pozostałymi warzywami i tofu wrzuć do zupy. Gotuj kolejne 2-5 minut.
- Odstaw z palnika i pastę miso dodaj dopiero wtedy, kiedy zupa przestanie się gotować, gdyż przy gotowaniu pasta miso może stracić swój aromat.
- Poczekaj około 5 minut by zupa wystarczająco nasiąknęła smakiem, następnie nalej do miseczek i posyp pozostałym szczypiorkiem z dymki.
Ten przepis na Prostą zupę Miso pochodzi se strony Frau Schulz wird vegan.
Foto © Frau Schulz wird vegan