porcje – Czas przygotowania około 60minut |
porcje – Czas przygotowania około 60minut
Składniki
- 800 g ziemniaków
- 1 cukinia
- 6 pomidorków cherry
- 200 g fasolki szparagowej
- 4 cebule dymki drobno pokrojone
- 1 papryka żółta
- 1 mała marchewka
- 50 ml wody
- 1 łyżka groszku mrożony
- sól
- pieprz świeżo zmielony
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżka szczypiorku świeży, drobno pokrojony
- 1 łyżka koperku świeży, posiekany
- olej roślinny do smażenia do podsmażenia warzyw
- wegańskie kiełbaski opcjonalnie, lub wędzone tofu
- 1/2 łyżeczki papryki w proszku słodka
Składniki
|
Przygotowanie
- Obierz ziemniaki, umyj i pokrój w około 0,5cm plasterki, łódki lub kawałki. Gotuj w posolonej wodzie przez 15-20 minut i przełóż do durszlaka by ściekła z nich woda.
- Warzywa umyj i pokrój według uznania w plasterki lub kawałki.
- Na dobrze rozgrzaną patelnię wrzuć cukinię, połówki pomidorków, fasolkę szparagową, cebulę dymkę, paprykę i marchew i wszystko razem duś ciągle mieszając. Zwiększ trochę ogień i dolej wody. Upewnij się, żeby warzywa były uduszone a nie przypieczone. Po 5 minutach dodaj groszek. Dopraw pieprzem cayenne, papryką w proszku, solą i pieprzem. Przełóż warzywa na talerz. Warzywa powinny być lekko twardawe.
- Na tej samej patelni dolej trochę oleju i podsmaż plasterki ziemniaków na złoto-brązowo (około 5 minut). Dopraw solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj duszone warzywa i wszystko razem ostrożnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dorzuć jeszcze wędzone tofu lub wegańskie kiełbaski. Serwuj na gorąco posypany posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
- Pasuje do tego chleb i dipy.
Ten przepis na Przysmak rolnika został ułożony przez Joannę Parszutowicz na potrzeby fundacji Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt .
Foto © Rimma Bondarenko- Shutterstock