porcje – Czas przygotowania około 40minut |
porcje – Czas przygotowania około 40minut
Składniki
- 1 biały chleb
- 120 g silken tofu
- 300 ml mleka roślinnego
- 150 g cukru
- cynamon
- wanilia
- 700 g jabłek obranych, pokrojonych w kostkę
- 200 g borówek amerykańskich
- 1 cytryna skórka i sok
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 3 łyżki oleju
- zimna woda
Składniki
|
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki jabłek, jagody, skórkę z cytryny wraz z cynamonem, 1/3 porcji cukru (50 g) i sokiem z cytryny, aż owoce staną się miękkie. Skrobię kukurydzianą rozpuść w zimnej wodzie i wlej do podsmażonych owoców. Podgrzej wszystko przez chwilę, a następnie odstaw na bok.
- Chleb pokrój na kromki i wyłóż nimi pierwszą warstwę naczynia do zapiekania. Zalej go sosem owocowym i nałóż na to kolejną warstwę chleba.
- Tofu połącz z z cynamonem, wanilią i pozostałym cukrem i wszystko razem dobrze wymieszaj, aż do do powstania kremowej masy. Jeśli tofu jest zbyt twarde, można dodać jogurtu sojowego lub wody.
- Na koniec, na kromki chleba wylej przygotowaną masę z tofu i posyp całość cynamonem i cukrem.
- Piecz w temperaturze 180 stopni, aż wierzch zrobi się złotobrązowy. Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: Anna Shepulova - Adobe Stock