Pudding z tapioki i z mango

porcji
porcji
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Tapiokę przepłucz bardzo dokładnie w wodzie, około 3 razy, do momentu, gdy woda będzie klarowna i czysta. Zlej z niej wodę, wrzuć do średniego garnuszka i zalej 2 szklankami wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut. Przemieszaj co jakiś czas by tapioka nie przywarła do dna garnuszka. Po 15 minutach gotowania wlej puszkę mleczka kokosowego, dodaj syrop klonowy, sól i gotuj kolejne 15 minut. Po tym czasie pudding przelej do szklaneczek. Gdy przestygną, umieść w lodówce na około 2 godziny do całkowitego wychłodzenia (najlepsze są prosto z lodówki). Podczas przygotowywania puddingu, obierz mango (musi być bardzo dojrzałe i miękkie) i blenduj na owocowy i kremowy mus.
  2. Gotowe zimne puddingi udekoruj musem z mango i dowolnymi dodatkami - np. wiórkami kokosowymi i jagodami goji. Możesz trzymać takie puddingi w lodówce do 5-6 dni.
  3. Dodatkowa wskazówka: jeśli wolisz gęste puddingi, dodaj 1,5 szklanki wody zamiast 2 pełnych.

Ten przepis na Pudding z tapioki i z mango pochodzi z blogu Savoury or sweet.

Foto © Savoury or sweet.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa