ciasto – Czas przygotowania około 30minut |
ciasto – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Spód
- 125 g margaryny roślinnej
- 250 g mąki pszennej
- 125 g cukru pudru
- szczypta soli
- szczypta mielonego cynamonu
- 2 łyżki mleka roślinnego np. migdałowego
Masa
- 40 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 1 łyżeczka imibru w proszku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowe
- szczypta mielonych goździków
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g puree z dyni wystarczy pokroić dynię Hokkaido, ugotować i zmiksować blenderem
- 180 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżka mąki lnianej alternatywnie: mąki sojowej lub skrobi kukurydzianej
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Składniki
Spód
Masa
|
Przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do 180°C i posmaruj delikatnie tłuszczem okrągłą formę do ciasta.
- Wszystkie suche składniki na spód przesiej do dużej miski. Opuszkami palców wcieraj margarynę w suche składniki. Gdy margaryna całkowicie połączy się z suchymi składnikami, stopniowo wlewaj mleko, tak aby wszystkie składniki połączyły się w sprężyste ciasto. Ugniataj ciasto jeszcze ok. 2 minuty.
- Gotowym ciastem wyłóż formę do ciasta i podpiecz przez ok 10 minut. Po tym czasie wyjmij z piekarnika i odstaw.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. W osobnej misce dobrze wymieszaj wszystkie płynne składniki. Następnie dodaj płynne składniki do suchych, wymieszaj i wylej na kruche ciasto.
- Piecz przez 50-60 minut. Ciasto nie powinno być już płynne w środku, ale nadal dość wilgotne, brzeg powinien być złotobrązowy. Przed pokrojeniem ciasta włóż je do lodówki na 6 godzin, aby dobrze się schłodziło.
- Uwaga: Ciasto można zrobić również bez spodu. W tym przypadku należy zwiększyć temperaturę do 200°C i skrócić czas pieczenia do 30-35 minut.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: natalia-y - Unsplash