Pumpkin Spice Latte

Porcje Czas przygotowania około 10minut
Porcje Czas przygotowania około 10minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Podgrzej mus dyniowy z przyprawą dyniową i pieprzem i gotuj około 2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Powoli dodawaj cukier wciąż mieszając, aż uzyskasz konsystencję syropu.
  2. Następnie dodaj mleko, wanilię w proszku i wszystko razem ostrożnie podgrzej na średnim ogniu. Teraz ten mleczny płyn ubij w mikserze lub specjalnym spieniaczu do mleka. Wlej Espresso do szklanki i nalej ubite mleko, po czym, według uznania, dodaj na koniec bitą śmietanę i posyp przyprawą dyniową.
Przepis - przyprawa dyniowa
  1. Zmieszaj razem: 4 łyżeczki cynamonu, 2 łyżeczki imbiru (w proszku), 1 łyżeczka goździków w proszku, pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej, pół łyżeczki ziela angielskiego (w proszku), pół łyżeczki kwiatu muszkatołowego (opcjonalnie). Następnie przesyp mieszankę do hermetycznego naczynia.
Przepis - mus dyniowy
  1. Podgrzej piekarnik do 180 stopni. Przekrój dynię (np. Hokkaido) na pół, wykrój pestki i pokrój dynię na małe kawałki. Następnie piecz na blasze około 45 minut lub dopóki dynia nie stanie się miękka (test widelcem). Wyjmij dynię z piekarnika na około 5 minut, żeby ostygła. Jeśli jest to dynia Hokkaido - możesz zostawić skórę, przy innych rodzajach dyni - wybierz miąższ dyni łyżką, następnie zmiksuj w mikserze (lub ręcznym mikserem) do uzyskania konsystencji musu. Tak przygotowany mus można od razu wykorzystać, odstawić do lodówki na kilka dni lub przełożyć do specjalnych woreczków, położyć na płasko w zamrażarce i zamrozić. Zamrożony mus możesz bardzo szybko rozmrozić i użyć.

Ten przepis na Pumpkin Spice Latte pochodzi z blogu Alimonia.

Foto © Linda Weißer

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa