osoby – Czas przygotowania około 15 minut plus 1-2 godziny w lodówce |
osoby – Czas przygotowania około 15 minut plus 1-2 godziny w lodówce
Składniki
- 200 ml śmietanki owsianej lub mleczka kokosowego
- 2-3 łyżki razowej mąki orkiszowej czubate
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- 40 g cukru trzcinowego alternatywnie: 40 ml syropu ryżowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych plus do obtoczenia
Składniki
|
Przygotowanie
- Śmietankę owsianą lub mleczko kokosowego wlej do garnka i doprowadź do wrzenia, po czym wmieszaj mąkę orkiszową za pomocą trzepaczki. Gotuj chwilą na małym ogniu ciągle mieszając, po czym odstaw z ognia.
- Dodaj olej kokosowy, cukier lub syrop ryżowy, wiórki kokosowe i wymieszaj. Masę wstaw do schłodzenia do lodówki na 1-2 godziny.
- Uformuj kulki o średnicy 2-3 cm, obtocz we wiórkach kokosowych, po czym ułóż w małych papierowych foremkach lub na talerzu. Do czasu podania przechowuj w lodówce.
Kulki można dodatkowo ozdobić czekoladą, w tym celu użyj roztopionej czekolady, rozprowadzając delikatnie jej niewielką ilość na kulkach.
Ten przepis na Rafello- wegańskie kulki kokosowe pochodzi z książki Mäggi Kokta »Jeden Tag vegan genießen«.
Foto © Axel Holstein