Rafaello – wegańskie kulki kokosowe

osoby Czas przygotowania około 15 minut plus 1-2 godziny w lodówce
osoby Czas przygotowania około 15 minut plus 1-2 godziny w lodówce
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Śmietankę owsianą lub mleczko kokosowego wlej do garnka i doprowadź do wrzenia, po czym wmieszaj mąkę orkiszową za pomocą trzepaczki. Gotuj chwilą na małym ogniu ciągle mieszając, po czym odstaw z ognia.
  2. Dodaj olej kokosowy, cukier lub syrop ryżowy, wiórki kokosowe i wymieszaj. Masę wstaw do schłodzenia do lodówki na 1-2 godziny.
  3. Uformuj kulki o średnicy 2-3 cm, obtocz we wiórkach kokosowych, po czym ułóż w małych papierowych foremkach lub na talerzu. Do czasu podania przechowuj w lodówce.

Kulki można dodatkowo ozdobić czekoladą, w tym celu użyj roztopionej czekolady, rozprowadzając delikatnie jej niewielką ilość na kulkach.


Ten przepis na Rafello- wegańskie kulki kokosowe pochodzi z książki Mäggi Kokta »Jeden Tag vegan genießen«.

Foto © Axel Holstein

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa