porcje |
porcje –
Składniki
- 1,5 l wegańskiego bulionu dashi przepis znajdziesz w naszej bazie przepisów
- 1,5 łyżki octu ume
- 3 łyżki jasnej pasty miso
- 3/4 łyżki ciemnej pasty miso
- 300 g podgrzybków lub innych leśnych grzybów
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 łyżka sosu sojowego najlepiej tamari
- 500 g dyni hokkaido
- 2 łyżeczki płatków chili
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka sosu sojowego najlepiej tamari
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili opcjonalnie
- 3 łodygi jarmużu
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- słodka papryka w proszku
- 200-300 g makaronu Udon
- świeża melisa
- papryczka chili opcjonalnie
Składniki
|
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Dynię obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj razem z olejem sezamowym, pokrojoną w plasterki papryczką chilli i całymi, nieobranymi ząbkami czosnku. Dopraw sosem sojowym, szczyptą cynamonu, płatkami chili i ponownie mieszamy. Piecz przez 20-25 minut, mieszając 1-2 razy w trakcie.
- Grzyby dokładnie oczyść, wypłucz. Duże pokrój na kawałki, małe na pół lub zostaw w całości. Podsmaż przez 6 minut na suchej patelni, często mieszając. Następnie dodaj oleju oraz sosu sojowego i dalej smaż przez około 4 minuty.
- Jarmuż porwij na równe kawałki, wykrój grubsze łodygi. Wymieszaj z olejem rzepakowym, octem ryżowym, sosem sojowym i papryką w proszku. Piecz w 150 stopniach, przy termoobiegu przez 7-9 minut, aż będą chrupkie.
- Bulion podgrzej i odlej pół szklanki do miseczki. W 1/2 szklanki ciepłego bulionu rozpuść pasty miso. Dolej z powrotem do reszty bulionu, dodaj ocet. Dopraw sosem sojowym, jeśli potrzeba.
- Makaron udon przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W misce ułóż makaron, dynię, jarmuż, grzyby, wyciśnij ząbek upieczonego czosnku. Zalej ciepłym bulionem. Posyp świeżą melisą i opcjonalnie posiekaną w cienkie krążki świeżą ostrą papryczką.
- Dodatkowa wskazówka: ocet Ume nada delikatnego śliwkowego posmaku, możesz go zastąpić winem śliwkowym lub po prostu pominąć.
Ten przepis na Ramen z grzybami leśnymi pochodzi z blogu pommes-pommes.
Foto © anna_shepulova - Adobe Stock