roladki – Czas przygotowania około 1godziny |
roladki – Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
Ciasto na roladę:
- 250 g suszonych fig
- 100 g zmielonych płatków owsianych inaczej mąka owsiana, bezglutenowa
- 30 g płatków owsianych bezglutenowe
- 1/3 łyżeczki soli
- 20 g oleju kokosowego stopiony
Nadzienie:
- 250 g suszonych fig
- 3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 30 g oleju kokosowego stopiony
Składniki
Ciasto na roladę:
Nadzienie:
|
Przygotowanie
Ciasto na roladę:
- Dzień wcześniej zalej wszystkie figi (500g) zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia, jeśli się spieszysz, możesz zalać je gorącą wodą, pozostawić na 2 godziny i tego samego dnia przygotować roladki. Namoczone i dokładnie odsączone z wody figi umieść w misie blenera, dodaj do nich zmielone wcześniej płatki owsiane (mąkę owsianą), sól oraz stopiony olej kokosowy. Blenduj do uzyskania w miarę jednolitej, klejącej konsystencji. Następnie dodaj 30g płatków owsianych w całości i krótko zblenduj, jedynie do wmieszania płatków w masę. Tak przygotowane ciasto umieść na 15 minut w zamrażalniku by trochę stwardniało. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie:
- Pozostałe 250g fig umieść w misie blendera wraz z cynamonem i stopionym olejem kokosowym. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na 2 części i rozwałkuj każdą z nich na długi, podłużny prostokąt. Możesz rozwałkowywać ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikniesz przyklejania się ciasta. Rozsmaruj na każdym z nich nadzienie i zwiń roladę wzdłuż krótszego boku. Tak zwinięte rolady umieść na 15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie pokrój każdą z nich na plasterki i przechowuj w lodówce do 5 dni. Smacznego!
Ten przepis na Roladki figowo-cynamonowe raw pochodzi z blogu Savoury or Sweet.
Foto © Savoury or Sweet.