Roladki figowo-cynamonowe raw

roladki Czas przygotowania około 1godziny
roladki Czas przygotowania około 1godziny
Składniki
Ciasto na roladę:
Nadzienie:
Składniki
Ciasto na roladę:
Nadzienie:
Przygotowanie
Ciasto na roladę:
  1. Dzień wcześniej zalej wszystkie figi (500g) zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia, jeśli się spieszysz, możesz zalać je gorącą wodą, pozostawić na 2 godziny i tego samego dnia przygotować roladki. Namoczone i dokładnie odsączone z wody figi umieść w misie blenera, dodaj do nich zmielone wcześniej płatki owsiane (mąkę owsianą), sól oraz stopiony olej kokosowy. Blenduj do uzyskania w miarę jednolitej, klejącej konsystencji. Następnie dodaj 30g płatków owsianych w całości i krótko zblenduj, jedynie do wmieszania płatków w masę. Tak przygotowane ciasto umieść na 15 minut w zamrażalniku by trochę stwardniało. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie:
  1. Pozostałe 250g fig umieść w misie blendera wraz z cynamonem i stopionym olejem kokosowym. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na 2 części i rozwałkuj każdą z nich na długi, podłużny prostokąt. Możesz rozwałkowywać ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikniesz przyklejania się ciasta. Rozsmaruj na każdym z nich nadzienie i zwiń roladę wzdłuż krótszego boku. Tak zwinięte rolady umieść na 15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie pokrój każdą z nich na plasterki i przechowuj w lodówce do 5 dni. Smacznego!

Ten przepis na Roladki figowo-cynamonowe raw pochodzi z blogu Savoury or Sweet.

Foto © Savoury or Sweet.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa