Roladki figowo-cynamonowe raw
Te Roladki figowo-cynamonowe to słodycz bez wyrzutów sumienia. Są zdrowe między innymi dzięki zawartości cennego błonnika a sam przepis jest szybki i prosty – tylko sześć składników i nie wymaga pieczenia.
Porcje Czas przygotowania
2roladki 1godziny
Porcje Czas przygotowania
2roladki 1godziny
Składniki
Ciasto na roladę:
Nadzienie:
Sposób przygotowania
Ciasto na roladę:
  1. Dzień wcześniej zalej wszystkie figi (500g) zimną wodą i pozostaw na noc do namoczenia, jeśli się spieszysz, możesz zalać je gorącą wodą, pozostawić na 2 godziny i tego samego dnia przygotować roladki. Namoczone i dokładnie odsączone z wody figi umieść w misie blenera, dodaj do nich zmielone wcześniej płatki owsiane (mąkę owsianą), sól oraz stopiony olej kokosowy. Blenduj do uzyskania w miarę jednolitej, klejącej konsystencji. Następnie dodaj 30g płatków owsianych w całości i krótko zblenduj, jedynie do wmieszania płatków w masę. Tak przygotowane ciasto umieść na 15 minut w zamrażalniku by trochę stwardniało. W tym czasie przygotuj nadzienie.
Nadzienie:
  1. Pozostałe 250g fig umieść w misie blendera wraz z cynamonem i stopionym olejem kokosowym. Blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyjmij ciasto z zamrażalnika, podziel na 2 części i rozwałkuj każdą z nich na długi, podłużny prostokąt. Możesz rozwałkowywać ciasto pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, unikniesz przyklejania się ciasta. Rozsmaruj na każdym z nich nadzienie i zwiń roladę wzdłuż krótszego boku. Tak zwinięte rolady umieść na 15 minut w zamrażalniku. Po tym czasie pokrój każdą z nich na plasterki i przechowuj w lodówce do 5 dni. Smacznego!
Pozostałe informacje

Ten przepis na Roladki figowo-cynamonowe raw pochodzi z blogu Savoury or Sweet.

Foto © Savoury or Sweet.