Roślinna lasagne

porcje Czas przygotowania około 60minut
porcje Czas przygotowania około 60minut
Składniki
sos pomidorowy
sos szpinakowy
beszamel
Do lasagne
Składniki
sos pomidorowy
sos szpinakowy
beszamel
Do lasagne
Przygotowanie
Przygotowanie sosu pomidorowego
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju, na dużej patelni. Dodaj granulat sojowy, wymieszaj z podsmażoną cebulą i zalej bulionem. Smaż kilka minut, aż bulion zostanie wchłonięty przez granulat. Po tym czasie dodaj passatę pomidorową. Podgrzewaj wszystko na małym ogniu przez ok. 5-10 minut. W tym czasie dodaj przyprawy i czosnek. Sos pomidorowy jest gotowy.
Przygotowanie sosu szpinakowego
  1. Cebulkę pokrój na małą kosteczkę i podsmaż na rozgrzanym oleju, na dużej patelni. Pieczarki umyj i pokrój na plasterki. Dodaj do cebuli i smaż, aż do zmniejszenia objętości przez pieczarki. Dodaj sól, pieprz oraz zioła prowansalskie. Gdy pieczarki zmniejszą swoja objętość dodaj zamrożony szpinak i podgrzewaj całość, aż to rozmrożenia się szpinaku. Dodaj gałkę muszkatołową, czosnek oraz śmietanę. Wszystko dobrze wymieszaj. Możesz ponownie doprawić do smaku.
Przygotowanie beszamelu
  1. Na patelni rozgrzej olej, dodaj mąkę pszenną, wymieszaj. Wolno dolewaj mleko, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki, podgrzewaj chwilę do uzyskania odpowiedniej, niezbyt gęstej konsystencji. Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Przygotowanie lasagne
  1. Na dno dużego naczynia do zapiekania wlej ok 1/4 sosu beszamelowego. Na to rozłóż pierwszą warstwę płatów lasagne. Zalej je połową sosu pomidorowego. Rozłóż kolejne płaty lasagne, posmaruj je 1/4 sosu beszamelowego. Kolejna warstwa to sos szpinakowy, który przekładamy w całości. Na to kolejną warstwę płatów lasagne i znów 1/4 sosu beszamelowego. Przełóż drugą połowę sosu pomidorowego, na to ostatnią warstwę płatów lasagne i sos beszamelowy.
  2. Tak przygotowaną lasagnę włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez ok. 20-30 minut. W tym czasie zetrzyj ser żółty. Wysuń lasagne, posyp ją serem i piecz jeszcze przez ok. 10 minut.

© Zdjęcie: Pixel-Shot, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa