porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 150 g granulatu sojowego
- 1 cebula mała
- 700 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego lub ulubionych przypraw np. czosnek granulowany, słodka papryka, majeranek, chili, tymianek
- 1/2 szklanki bułki tartej
- sól
- pieprz
- 5 łyżek oleju np. rzepakowy
Składniki
|
Przygotowanie
- Cebulę pokrój na małą kosteczkę i podsmaż 1-2 minuty na 2 łyżkach oleju. Dodaj granulat sojowy, wymieszaj, chwilę podsmaż. Dodaj przyprawę do mięsa mielonego i połowę bulionu. Smaż cały czas mieszając, aż płyn wsiąknie w granulat. Dodaj sól i pieprz. Następnie dolej resztę bulionu i dalej mieszaj na ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
- Zawartość patelni przełóż do miski i odłóż (najlepiej w chłodne miejsce) do wystygnięcia.
- Gdy masa lekko przestygnie dodaj do niej 1/4 szklanki bułki tartej i dobrze wszystko zagnieć dłonią, do powstania zwartej masy. Jeśli czujesz, że masa nie jest odpowiednio zwarta, możesz dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Możesz też dodać więcej soli, pieprzu i przypraw.
- Z masy formuj nieduże kotleciki, które obtaczaj w reszcie bułki tartej. Smaż na małym ogniu, aż do zrumienienia z obu stron.
- Najlepiej smakują tradycyjne: z ziemniakami i ulubioną surówką.
© Zdjęcie: Hallgerd, Adobe Stock