Roślinne kotlety mielone

porcje Czas przygotowania około 30minut
porcje Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Cebulę pokrój na małą kosteczkę i podsmaż 1-2 minuty na 2 łyżkach oleju. Dodaj granulat sojowy, wymieszaj, chwilę podsmaż. Dodaj przyprawę do mięsa mielonego i połowę bulionu. Smaż cały czas mieszając, aż płyn wsiąknie w granulat. Dodaj sól i pieprz. Następnie dolej resztę bulionu i dalej mieszaj na ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty.
  2. Zawartość patelni przełóż do miski i odłóż (najlepiej w chłodne miejsce) do wystygnięcia.
  3. Gdy masa lekko przestygnie dodaj do niej 1/4 szklanki bułki tartej i dobrze wszystko zagnieć dłonią, do powstania zwartej masy. Jeśli czujesz, że masa nie jest odpowiednio zwarta, możesz dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Możesz też dodać więcej soli, pieprzu i przypraw.
  4. Z masy formuj nieduże kotleciki, które obtaczaj w reszcie bułki tartej. Smaż na małym ogniu, aż do zrumienienia z obu stron.
  5. Najlepiej smakują tradycyjne: z ziemniakami i ulubioną surówką.

© Zdjęcie: Hallgerd, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa