porcje – Czas przygotowania około 30minut |
porcje – Czas przygotowania około 30minut
Składniki
- 3/4 szklanki kaszy jaglanej
- 150 g orzechów laskowych
- 350 ml mleka roślinnego np. sojowego
- 100 g cukru lub ksylitolu, erytrolu
- 2 łyżki Kakao
- 2/3 łyżeczki soli
Składniki
|
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzej do 190st. Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut (aż będą zrumienione).
- Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie pod bieżącą wodą (aż woda przestanie być mętna), ugotuj (może być lekko rozgotowana).
- Z orzechów pozbądź się skórek – najwięcej ile możesz i zmiel za pomocą dobrego blendera lub w młynku do kawy.
- Do miski wlej mleko roślinne, wsyp zmielone orzechy laskowe, zblenduj wszystko chwilę, następnie dodaj kaszę jaglaną, cukier i sól. Dobrze zblenduj całość do bardzo kremowej konsystencji (przez kilka minut).
- Podziel masę na dwie względnie równe części. Do jednej dodaj kakao i trochę cukru (a gdy zrobi się za gęste to troszkę mleka roślinnego) i zblenduj.
- Do słoiczków najpierw daj jasną, następnie ciemną masę. Możesz udekorować na wierzchu orzechami laskowymi lub owocami.
© Zdjęcie: fahrwasser, Adobe Stock