Roślinne Monte

porcje Czas przygotowania około 30minut
porcje Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Piekarnik nagrzej do 190st. Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut (aż będą zrumienione).
  2. Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie pod bieżącą wodą (aż woda przestanie być mętna), ugotuj (może być lekko rozgotowana).
  3. Z orzechów pozbądź się skórek – najwięcej ile możesz i zmiel za pomocą dobrego blendera lub w młynku do kawy.
  4. Do miski wlej mleko roślinne, wsyp zmielone orzechy laskowe, zblenduj wszystko chwilę, następnie dodaj kaszę jaglaną, cukier i sól. Dobrze zblenduj całość do bardzo kremowej konsystencji (przez kilka minut).
  5. Podziel masę na dwie względnie równe części. Do jednej dodaj kakao i trochę cukru (a gdy zrobi się za gęste to troszkę mleka roślinnego) i zblenduj.
  6. Do słoiczków najpierw daj jasną, następnie ciemną masę. Możesz udekorować na wierzchu orzechami laskowymi lub owocami.

© Zdjęcie: fahrwasser, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa