Piekarnik nagrzej do 190st. Orzechy wyłóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 10-12 minut (aż będą zrumienione).
Kaszę jaglaną przepłucz wrzątkiem, a następnie pod bieżącą wodą (aż woda przestanie być mętna), ugotuj (może być lekko rozgotowana).
Z orzechów pozbądź się skórek – najwięcej ile możesz i zmiel za pomocą dobrego blendera lub w młynku do kawy.
Do miski wlej mleko roślinne, wsyp zmielone orzechy laskowe, zblenduj wszystko chwilę, następnie dodaj kaszę jaglaną, cukier i sól. Dobrze zblenduj całość do
bardzo kremowej konsystencji (przez kilka minut).
Podziel masę na dwie względnie równe części. Do jednej dodaj kakao i trochę cukru (a gdy zrobi się za gęste to troszkę mleka roślinnego) i zblenduj.
Do słoiczków najpierw daj jasną, następnie ciemną masę. Możesz udekorować na wierzchu orzechami laskowymi lub owocami.