Sałatka Fattoush z zaatarem

Składniki
Fattoush:
Zatar:
Składniki
Fattoush:
Zatar:
Przygotowanie
Fattoush:
  1. Sałatę i rukolę porwij na niewielkie kawałki. Ogórka i pomidora pokrój w kostkę, rzodkiewki w półplasterki. Szczypiorek i listki mięty posiekaj. Wszystkie składniki wymieszaj. Na dressing: do oliwy dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj z sałatką.
Zatar:
  1. Sezam upraż na suchej patelni, cały czas mieszając, aby się nie przypalił. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Możesz od razu podwoić lub potroić składniki, aby mieć gotową mieszankę przyprawową do sałatek (i nie tylko).
  2. Gotową sałatkę ułóż na talerzach, na górze ułóż kawałki chlebka pita i posyp zatarem.

Ten przepis na Sałatkę Fattoush z zatarem pochodzi z blogu vege z miłością.

Foto © vege z miłością.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa