porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 4 pomidory
- 1 ogórek
- 2 czerwone papryki
- 1 puszka ciecierzycy
- 4 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków piniowych
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 garść kolendry
- 2 łyżki syropu z agawy
- 4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- sok z 1/2 cytryny
Składniki
|
Przygotowanie
- Umyj pomidory, ogórka i papryki. Z papryki usuń nasiona. Pokrój warzywa w bardzo drobną kostkę (około 3 - 5 milimetrów) i umieść w dużej misce. Obierz szalotki i również posiekaj je bardzo drobno i dodaj do warzyw.
- Następnie umyj pietruszkę i posiekaj ją bardzo drobno, obierz ząbek czosnku, posiekaj lub rozgnieć i dodaj je do warzyw. Umyj i odsącz ciecierzycę, następnie dodaj ją i wszystko dobrze wymieszaj.
- W celu przygotowania dressingu, wymieszaj oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, syropem z agawy, przyprawami i posiekaną kolendrą, polej sałatkę, a następnie dopraw solą i pieprzem.
- Tak przygotowaną sałatkę odstaw do lodówki na pół godziny lub dłużej.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © vegan-century.com