porcje – Czas przygotowania około 50minut |
porcje – Czas przygotowania około 50minut
Składniki
- 200 g ryżu jaśminowego lub ryżu do sushi
- 3 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżki nasion sezamu
- 2 liście nori pocięte nożyczkami na cienkie paski
- 230 g ogórka pokrojonego w drobne kawałki
- 100 g marchewki drobno posiekanej
- 50 g groszku cukrowego lub innego dowolnego warzywa
- 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
- 4 łyżki wody
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 awokado
Składniki
|
Przygotowanie
- Ryż jaśminowy ugotuj do miękkości. Do jeszcze ciepłego ryżu dodaj ocet ryżowy, nasiona sezamu i cukier. Dobrze wymieszaj, a następnie odstaw do ostygnięcia.
- Następnie dodaj warzywa i liście nori. Proszek wasabi wymieszaj z wodą i sosem sojowym, a następnie polej sałatkę. Dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki na co najmniej pół godziny.
- Dodaj pokrojone w kostkę awokado. Możesz podawać z ostrym sosem, większą ilością ziaren sezamu, wasabi lub wegańskim majonezem.