porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 2 łyżki pestek dyni
- 150 g czereśni
- 1/4 czerwonej cebuli
- 1 awokado dojrzałe
- kilka gałązek kolendry lub pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- szczypta płatków chili
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Mocno rozgrzej suchą patelnię. Wysyp pestki dyni i porządnie podpraż, a gdy zaczną skakać i intensywnie pachnieć przesyp na mały talerzyk żeby ostygły.
- Czereśnie wydryluj oraz przekrój na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce, a następnie przepołów. Awokado wyjmij ze skóry, usuń pestkę i pokrój w grubą kostkę. Kolendrę lub pietruszkę drobno posiekaj.
- Tak przygotowane składniki wsyp do miski, dodaj sok z cytryny, płatki chili sól oraz pieprz i porządnie wymieszaj. Na koniec dodaj pestki dyni i jeszcze raz wymieszaj.
- Najlepiej smakuje od razu, można jeść bez dodatków jako lekki lunch, albo też jako sycący obiad z ryżem lub komosą ryżową.
Przepis i zdjęcie pochodzi z bloga Jadłonomia.