porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Składniki na sałatkę:
- 500 g brązowej soczewicy namoczonej i ugotowanej lub gotowej z puszki
- 1 awokado
- 2 garście świeżego szpinaku
- 60 g orzechów włoskich
- 2 małe jabłka
- 1 granat
Składniki na dressing tahini-pomarańczowy:
- 3 łyżki Tahini
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 6 łyżek wody
- 4 łyżki soku pomarańczowego świeżo wyciśnięty
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
- sól
- pieprz
Składniki
Składniki na sałatkę:
Składniki na dressing tahini-pomarańczowy:
|
Przygotowanie
- W przypadku suchej soczewicy - ugotuj ją już wieczór wcześniej według instrukcji na opakowaniu.
- Granat rozetnij i wyjmij pestki, najlepiej zrób to w miseczce z wodą: rozcięty granat włóż do wody i palcami wyjmuj pestki. Gdy granat jest w wodzie, białe błonki trzymające pestki w owocu są łatwiejsze do usunięcia, następnie odlej wodę z miseczki.
- Wszystkie składniki na sałatkę wrzuć razem do większej miski. Pokrój orzechy. Składniki do dressingu dokładnie zmiksuj.
- Gotowy dressing polej na sałatkę i razem wszystko wymieszaj.
- Pokrojone orzechy posyp na sałatkę i tak serwuj.
- Smakuje szczególnie dobrze ze świeżym chlebem lub bagietką.
Przepis na Sałatkę z soczewicy ze szpinakiem i granatem pochodzi z blogu Vegan Heaven.
Foto © Sina Wenz/veganheaven.de