porcje – Czas przygotowania około 50minut |
porcje – Czas przygotowania około 50minut
Składniki
- 750 g słodkich ziemniaków
- 7 łyżek oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 4 mini sałaty lub 1 duża
- 1 czerwona cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżeczka łagodnej musztardy
- 100 g orzechów włoskich
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka płatków chili
Składniki
|
Przygotowanie
- Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem, kuminem i papryką w proszku. Tak przygotowane bataty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 170°C (z funkcją termoobieg) przez około 20 minut, aż będą chrupiące, obracając po około 10 minutach.
- Sałatę umyj i osusz. Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Czosnek obierz, pokrój bardzo drobno i wymieszaj z octem, musztardą, solą, pieprzem i pozostałymi 4 łyżkami oliwy.
- Posiekaj grubo orzechy włoskie. Skarmelizuj cukier na nieprzywierającej patelni, wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami chilli, a następnie zdejmij z patelni.
- W misce lub na dużym talerzy ułóż sałatę, cebulę i słodkie ziemniaki, polej dressingiem i podawaj przyozdobione skarmelizowanymi orzechami z chili. Danie to dobrze smakuje z tostami np. z chleba pita.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie tegut ...