Sałatka ze słodkich ziemniaków z orzechami włoskimi i chili

porcje Czas przygotowania około 50minut
porcje Czas przygotowania około 50minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Słodkie ziemniaki obierz i pokrój w ok. 1 cm kostkę, wymieszaj z 3 łyżkami oliwy z oliwek, solą, pieprzem, kuminem i papryką w proszku. Tak przygotowane bataty ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 170°C (z funkcją termoobieg) przez około 20 minut, aż będą chrupiące, obracając po około 10 minutach.
  2. Sałatę umyj i osusz. Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Czosnek obierz, pokrój bardzo drobno i wymieszaj z octem, musztardą, solą, pieprzem i pozostałymi 4 łyżkami oliwy.
  3. Posiekaj grubo orzechy włoskie. Skarmelizuj cukier na nieprzywierającej patelni, wymieszaj z posiekanymi orzechami włoskimi i płatkami chilli, a następnie zdejmij z patelni.
  4. W misce lub na dużym talerzy ułóż sałatę, cebulę i słodkie ziemniaki, polej dressingiem i podawaj przyozdobione skarmelizowanymi orzechami z chili. Danie to dobrze smakuje z tostami np. z chleba pita.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie tegut ...

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa