Porcja 900 g |
Porcja 900 g –
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 150 g ogórków konserwowych
- 75 g cebuli
- 125 g majonezu wegańskiego
- 25 ml wody z ogórków konserwowych
- 1/2 łyżki musztardy
- szczypior
- sól
- pieprz
- 5 ml oleju
Składniki
|
Przygotowanie
- Ugotuj ziemniaki, obierz i pokrój w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na patelni, po czym dodaj ją do ziemniaków.
- Pokrój ogórki w drobną kostkę i również dodaj do ziemniaków. Zmieszaj majonez z musztardą, posiekanym szczypiorkiem i wodą z ogórków konserwowych, a następnie wymieszaj wszystko razem z ziemniakami. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
- Najlepiej przed podaniem odstawić sałatkę na noc do lodówki, można też jeszcze dodać trochę bulionu (dla uzyskania rzadszej konsystencji).
Ten przepis na Sałatkę ziemniaczaną został ułożony przez wegańskiego kucharza Björn Moschinski dla Tygodnia na Weganie.
Foto © Albert Schweitzer Stiftung für unsere Mitwelt