Składniki
- 1 i 1/4 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
- 3 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka agaru
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1/4 szklanki jasnego miso
- 2 łyżki soku z cytryny
- ulubione zioła lub przyprawy dodatkowo
Składniki
|
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca wcześniej namocz przynajmniej 6 godzin. W kielichu malaksera lub robota kuchennego umieść orzechy i rozdrobnij. Dodaj płatki drożdżowe oraz przyprawy. Miksuj wszystko do połączenia składników.
- Do garnka o grubym dnie wlej mleko, dodaj agar oraz olej. Całość doprowadź do wrzenia na dużym ogniu. Zmniejsz płomień do minimum i gotuj pod przykryciem przez 10 minut do momentu aż całość zgęstnieje.
- Ciągle miksując mieszankę z orzechów, dodawaj stopniowo mieszaninę mleka i agaru. Miksuj do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Dodaj pastę miso oraz sok z cytryny oraz ponownie miksuj. Powstałą masę przelej do dużej foremki lub dwóch, trzech mniejszych foremek, np. miseczek. Tak przygotowane serki pozostaw bez przykrycia, przełóż do lodówki na minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Serek wyciągnij z formy i obsyp ulubionymi ziołami lub przyprawami.