porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 50 g imbiru
- 1 cytryna
- 2 pomarańcze
- 1 jabłko
- 1 szczypta pieprzu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta cynamonu opcjonalnie
- syrop z agawy opcjonalnie, do smaku
Składniki
|
Przygotowanie
- Imbir obierz i pokrój w kostkę (skórkę najlepiej zeskrobać łyżką). Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i dobrze zmiksuj, aż w napoju nie będzie już żadnych kawałków. Jeśli chcesz również pozbyć się drobnych kawałków, przecedź napój przez drobne sitko.
- Jeśli shot okaże się zbyt mocny, dosłodź go syropem z agawy lub dodaj do shotów więcej soku jabłkowego lub pomarańczowego.
- Imbirowe shoty można przechowywać w lodówce do tygodnia. Aby zachować ich właściwości na dłużej, można je również zamrozić w porcjach.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: Елена Завалко — Adobe Stock