Shot imbirowy
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Porcje Czas przygotowania
4porcje 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. Imbir obierz i pokrój w kostkę (skórkę najlepiej zeskrobać łyżką). Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Jabłko obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę.
  2. Umieść wszystkie składniki w blenderze i dobrze zmiksuj, aż w napoju nie będzie już żadnych kawałków. Jeśli chcesz również pozbyć się drobnych kawałków, przecedź napój przez drobne sitko.
  3. Jeśli shot okaże się zbyt mocny, dosłodź go syropem z agawy lub dodaj do shotów więcej soku jabłkowego lub pomarańczowego.
  4. Imbirowe shoty można przechowywać w lodówce do tygodnia. Aby zachować ich właściwości na dłużej, można je również zamrozić w porcjach.
Pozostałe informacje

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu „Tydzień na weganie”: https://vegan-taste-week.de/

© Zdjęcie: Елена Завалко — Adobe Stock