porcje – Czas przygotowania około 45minut |
porcje – Czas przygotowania około 45minut
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego lub zwyczajny ugotowany ryż
- 100 g wędzonego tofu pokrojony w małą kostkę
- 60 g groszku
- 1 marchew drobno pokrojona
- 60 g cebuli dymki posiekana
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 cm imbiru drobno posiekany
- 1 papryczka chili czerwona albo zielona, drobno posiekana
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka skórki z limonki starta
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka pasty tamaryndowej opcjonalnie
- 1/2 łyżeczki pieprzu czarny, zmielony
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka wody
- liście kolendry świeże, posiekane, do posypania
- prażona cebulka do posypania
- limonka pokrojona w łódki
Składniki
|
Przygotowanie
- Ugotowany ryż odstaw na godzinę lub dłużej. Tradycyjnie do tej potrawy używa się resztek ryżu np. pozostałych po wcześniejszym gotowaniu.
- Cebulę dymkę pokrój w pierścienie. Oddziel białą część cebulki od szczypioru. W misce wymieszaj sok z limonki, startą skórę z limonki, sos sojowy, pastę tamaryndową, pieprz, cukier, sól i wodę.
- Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż białe pierścienie cebuli dymki, czosnek, imbir i chili mieszając. Dodaj kostki tofu i marchewkę i smaż dalsze 4-5 minut ciągle mieszając. Teraz dodaj groszek i szczypior (z cebuli dymki) i smaż jeszcze około 2-3 minut. Następnie wrzuć do tego ugotowany ryż, wlej wszystkie płynne składniki i dobrze wymieszaj. Duś wszystko razem około 4-5 minut mieszając, aż płyn wyparuje, warzywa zmiękną, a ryż stanie się trochę klejący.
- Serwuj posypane świeżą kolendrą i prażoną cebulką, z łódkami limonki.
Wariacje:
- Zamień lub dodaj: 60 g drobno pokrojonych: brokuła, paprykę, groszek cukrowy, grzyby, itd.
- Bez limonki: zamiast soku i startej skórki z limonki użyj 2 łyżki octu ryżowego.
Ten przepis na Smażony ryż pochodzi z książki kulinarnej »The Lotus and the Artichoke«, autor: Justin P. Moore (Ventil Verlag).
Foto © Justin P. Moore