Smażony ryż po kambodżańsku

porcje Czas przygotowania około 45minut
porcje Czas przygotowania około 45minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Ugotowany ryż odstaw na godzinę lub dłużej. Tradycyjnie do tej potrawy używa się resztek ryżu np. pozostałych po wcześniejszym gotowaniu.
  2. Cebulę dymkę pokrój w pierścienie. Oddziel białą część cebulki od szczypioru. W misce wymieszaj sok z limonki, startą skórę z limonki, sos sojowy, pastę tamaryndową, pieprz, cukier, sól i wodę.
  3. Podgrzej olej w dużym garnku na średnim ogniu. Podsmaż białe pierścienie cebuli dymki, czosnek, imbir i chili mieszając. Dodaj kostki tofu i marchewkę i smaż dalsze 4-5 minut ciągle mieszając. Teraz dodaj groszek i szczypior (z cebuli dymki) i smaż jeszcze około 2-3 minut. Następnie wrzuć do tego ugotowany ryż, wlej wszystkie płynne składniki i dobrze wymieszaj. Duś wszystko razem około 4-5 minut mieszając, aż płyn wyparuje, warzywa zmiękną, a ryż stanie się trochę klejący.
  4. Serwuj posypane świeżą kolendrą i prażoną cebulką, z łódkami limonki.

Wariacje:

  • Zamień lub dodaj: 60 g drobno pokrojonych: brokuła, paprykę, groszek cukrowy, grzyby, itd.
  • Bez limonki: zamiast soku i startej skórki z limonki użyj 2 łyżki octu ryżowego.

Ten przepis na Smażony ryż pochodzi z książki kulinarnej »The Lotus and the Artichoke«, autor: Justin P. Moore (Ventil Verlag).

Foto © Justin P. Moore

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa