Sos pieczeniowy (Gravy)

porcje Czas przygotowania około 15minut
porcje Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni z olejem. Dodaj cukier puder, koncentrat pomidorowy i krótko podsmaż.
  2. Dodaj mąką, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek, a po chwili dolej czerwone wino, a następnie dodaj bulion warzywny i dopraw majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
  3. Dodaj obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Gotuj sos, ciągle mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
  4. Wskazówka: Sos można przygotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce.

Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/

Zdjęcie © Luiza Puiu

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa