porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 2 cebule średniej wielkości
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 250 ml czerwonego wina
- 800 ml bulionu warzywnego
- majeranek
- pieprz
- sól
- kminek mielony
- 2 ząbki czosnku
Składniki
|
Przygotowanie
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni z olejem. Dodaj cukier puder, koncentrat pomidorowy i krótko podsmaż.
- Dodaj mąką, dobrze wymieszaj, aby nie było grudek, a po chwili dolej czerwone wino, a następnie dodaj bulion warzywny i dopraw majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
- Dodaj obrane i przeciśnięte ząbki czosnku. Gotuj sos, ciągle mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wskazówka: Sos można przygotować wcześniej i trzymać przez kilka dni w lodówce.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
Zdjęcie © Luiza Puiu