porcja |
porcja –
Składniki
- 1 mały por lub 1/2 dużego
- 1 kiszony ogórek
- 1/2 jabłka
- kilka łyżek ugotowanej fasoli mung lub zielonej soczewicy lub groszku
- 1 łyżka pasty tahini
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Pora pokrój na małe kawałki, ogórek i jabłko zatrzyj na tarce. Dodaj ugotowaną fasolę, soczewicę lub groszek, sól, pieprz i łyżkę tahini (jest to pasta w 100% z ziaren sezamu, która z powodzeniem zastępuje majonez). Wymieszaj i gotowe
- Dodatkowa wskazówka: kwaśny ogórek i słodkie jabłko neutralizują ostry smak pora. Wszystkie składniki są dostępne również zimą, tak więc taką surówkę możesz zrobić właściwie przez cały rok.
Ten przepis na Surówkę z pora pochodzi z bloga Jak zdrowo żyć.
Foto © Canva