Świąteczna Zupa Grzybowa

porcje Czas przygotowania około 1,5godziny
porcje Czas przygotowania około 1,5godziny
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Zagotuj w garnku wodę, po czym dodaj w całości włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i olej. Gotuj bulion przez minimum 45 minut.
  2. Następnie dodaj grzyby i gotuj dalej ok. 30 minut. Po ugotowaniu wyjmij z zupy warzywa oraz grzyby.
  3. Dopraw zupę solą i sporą szczyptą pieprzu. Na sam koniec możesz dodać trochę soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku (uważaj, żeby zupa nie była za kwaśna) oraz masło. Gdy zupa przestygnie zabiel ją jogurtem roślinnym- najlepiej dodaj go stopniowo za pomocą trzepaczki.
  4. Zupę grzybowa podawaj najlepiej z łazankami lub makaronem "fale".

Warto pamiętać!

Jeśli nie masz jogurtu możesz zabielić zupę mąką. Rozpuść niewielka ilość mąki (pół łyżki na 1 litr zupy) w małej ilości wody i mocno wymieszaj, żeby nie było grudek. Za pomoca trzepaczki wlej zawartość do zupy i dokładnie wymieszaj.

Zupę możesz udekorować z wierzchu ugotowanymi grzybami.

Jeśli chcesz użyć warzyw z zupy na sałatkę, wyjmij je z zupy zanim dołożysz grzyby.


Ten przepis na Świąteczną Zupę Grzybową autorstwa Anny Cymerman powstał na potrzeby dla kampanii "Tydzień na Weganie".

Foto: © gkrphoto- Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa