porcje – Czas przygotowania około 1,5godziny |
Składniki
|
Przygotowanie
- Zagotuj w garnku wodę, po czym dodaj w całości włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i olej. Gotuj bulion przez minimum 45 minut.
- Następnie dodaj grzyby i gotuj dalej ok. 30 minut. Po ugotowaniu wyjmij z zupy warzywa oraz grzyby.
- Dopraw zupę solą i sporą szczyptą pieprzu. Na sam koniec możesz dodać trochę soku z cytryny lub kwasek cytrynowy do smaku (uważaj, żeby zupa nie była za kwaśna) oraz masło. Gdy zupa przestygnie zabiel ją jogurtem roślinnym- najlepiej dodaj go stopniowo za pomocą trzepaczki.
- Zupę grzybowa podawaj najlepiej z łazankami lub makaronem "fale".
Warto pamiętać!
Jeśli nie masz jogurtu możesz zabielić zupę mąką. Rozpuść niewielka ilość mąki (pół łyżki na 1 litr zupy) w małej ilości wody i mocno wymieszaj, żeby nie było grudek. Za pomoca trzepaczki wlej zawartość do zupy i dokładnie wymieszaj.
Zupę możesz udekorować z wierzchu ugotowanymi grzybami.
Jeśli chcesz użyć warzyw z zupy na sałatkę, wyjmij je z zupy zanim dołożysz grzyby.
Ten przepis na Świąteczną Zupę Grzybową autorstwa Anny Cymerman powstał na potrzeby dla kampanii "Tydzień na Weganie".
Foto: © gkrphoto- Adobe Stock