Szafranowe Mango Lassi

porcje Czas przygotowania około 15minut
porcje Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. 60 ml wody zagotuj i przelej do małej miseczki. Włóż nitki szafranu do gorącej wody na 30 minut by zmiękły.
  2. Jogurt, mango, cukier, kostki lodu, wodę różaną i kardamon zmiksuj dobrze razem. Następnie dodaj szafran i wodę (lub tylko wodę) i ponownie wszystko razem porządnie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Odstaw na godzinę do lodówki. Serwuj w schłodzonych szklankach/kieliszkach i przystrój listkiem mięty.

Inne opcje

  • Bez szafranu: pierwszy krok (gotowanie wody i namoczenie szafranu) zignoruj. Krok 3 - do zmiksowanego jogurtu z mango dolej samą zimną wodę bez szafranu
  • Bez wody różanej lub bez kardamonu: w zależności od indywidualnych preferencji możesz poprostu z tego zrezygnować
  • Słone zamiast słodkiego: zignoruj krok 1 i zrezygnuj z mango, cukru i wody różanej. Użyj zimną wodę i jogurt naturalny, dodaj szczyptę soli i zmielony kminek, a na koniec przystrój »kleksem« z mieszanki: pasty tamaryndowej i syropu klonowego lub syropu z agawy.

Ten przepis na Szafranowe mango Lassi pochodzi z książki kucharskiej »The Lotus and the Artichoke«, autora: Justin P. Moore (Ventil Verlag).

Foto © Justin P. Moore

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa