porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 235 g jogurtu sojowego o smaku waniliowym lub naturalny
- 110 g Mango świeży i drobno pokrojony lub mus z mango
- 4 kostki lodu
- 2 łyżki syropu z agawy w zależności od słodkości jogurtu
- 1/4 łyżeczki wody różanej opcjonalnie
- 1 szczypta kardamonu opcjonalnie
- 6 nitek szafranu
- 60 ml wody
- Listek mięty do dekoracji
Składniki
|
Przygotowanie
- 60 ml wody zagotuj i przelej do małej miseczki. Włóż nitki szafranu do gorącej wody na 30 minut by zmiękły.
- Jogurt, mango, cukier, kostki lodu, wodę różaną i kardamon zmiksuj dobrze razem. Następnie dodaj szafran i wodę (lub tylko wodę) i ponownie wszystko razem porządnie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Odstaw na godzinę do lodówki. Serwuj w schłodzonych szklankach/kieliszkach i przystrój listkiem mięty.
Inne opcje
- Bez szafranu: pierwszy krok (gotowanie wody i namoczenie szafranu) zignoruj. Krok 3 - do zmiksowanego jogurtu z mango dolej samą zimną wodę bez szafranu
- Bez wody różanej lub bez kardamonu: w zależności od indywidualnych preferencji możesz poprostu z tego zrezygnować
- Słone zamiast słodkiego: zignoruj krok 1 i zrezygnuj z mango, cukru i wody różanej. Użyj zimną wodę i jogurt naturalny, dodaj szczyptę soli i zmielony kminek, a na koniec przystrój »kleksem« z mieszanki: pasty tamaryndowej i syropu klonowego lub syropu z agawy.
Ten przepis na Szafranowe mango Lassi pochodzi z książki kucharskiej »The Lotus and the Artichoke«, autora: Justin P. Moore (Ventil Verlag).
Foto © Justin P. Moore