Safran-Mango-Lassi
To Szafranowe Mango-Lassi dzięki swojemu egzotycznemu aromatowi pasuje zarówno jako uzupełnienie potraw indyjskich jak i jako orzeźwiający napój sam w sobie.
Porcje Czas przygotowania
2porcje 15minut
Porcje Czas przygotowania
2porcje 15minut
Składniki
Sposób przygotowania
  1. 60 ml wody zagotuj i przelej do małej miseczki. Włóż nitki szafranu do gorącej wody na 30 minut by zmiękły.
  2. Jogurt, mango, cukier, kostki lodu, wodę różaną i kardamon zmiksuj dobrze razem. Następnie dodaj szafran i wodę (lub tylko wodę) i ponownie wszystko razem porządnie zmiksuj. W razie potrzeby dodaj trochę więcej wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. Odstaw na godzinę do lodówki. Serwuj w schłodzonych szklankach/kieliszkach i przystrój listkiem mięty.
Pozostałe informacje

Inne opcje

  • Bez szafranu: pierwszy krok (gotowanie wody i namoczenie szafranu) zignoruj. Krok 3 – do zmiksowanego jogurtu z mango dolej samą zimną wodę bez szafranu
  • Bez wody różanej lub bez kardamonu: w zależności od indywidualnych preferencji możesz poprostu z tego zrezygnować
  • Słone zamiast słodkiego: zignoruj krok 1 i zrezygnuj z mango, cukru i wody różanej. Użyj zimną wodę i jogurt naturalny, dodaj szczyptę soli i zmielony kminek, a na koniec przystrój »kleksem« z mieszanki: pasty tamaryndowej i syropu klonowego lub syropu z agawy.

Ten przepis na Szafranowe mango Lassi pochodzi z książki kucharskiej »The Lotus and the Artichoke«, autora: Justin P. Moore (Ventil Verlag).

Foto © Justin P. Moore