Szarlotka sypana

porcji Czas przygotowania około 30minut
porcji Czas przygotowania około 30minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Masło roślinne umieść w zamrażalniku - ułatwi to jego ścieranie.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon i odstaw. Jeśli powstanie dużo soku podczas ich ścierania, możesz część odlać.
  3. W dużej misce wymieszaj kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  4. Formę ok 20 cm dobrze wysmaruj masłem roślinnym. Na spód wysyp ok 1/3 mieszkanki suchych składników i ją wyrównaj, na to zetrzyj równomiernie 30 g masła (na grubych oczkach), również wyrównaj, następnie wyłóż połowę startych jabłek. Teraz powtórz czynność, czyli wysyp ok 1/3 mieszanki, zetrzyj 30 g masła, wyłóż resztę jabłek. Na sam wierzch wysyp ostatnią porcję mieszanki suchych składników i zetrzyj całe pozostałe masło tak, aby równomiernie pokrywało cały wierzch ciasta.
  5. Piecz przez ok. 60 min w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.

© Zdjęcie: okkijan2010, Adobe Stock

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa