Szarlotka z kruszonką

porcji Czas przygotowania około 80minut
porcji Czas przygotowania około 80minut
Składniki
Nadzienie
Spód ciasta i kruszonka
Posypka
Składniki
Nadzienie
Spód ciasta i kruszonka
Posypka
Przygotowanie
  1. Podgrzej piekarnik do 200 stopni i wysmaruj wnętrze okrągłej tortownicy (średnica 24 cm), również jej ściany, margaryną po czym wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
  2. Wskazówka: Piekarnik z termoobiegiem wystarczy jak podgrzejesz tylko do 180 stopni, wtedy ciasto będzie bardziej kruche a kruszonka się lepiej skarmelizuje. Uważaj jednak, aby ciasto nie przypiekło się za bardzo.
  3. W dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuść pół łyżki margaryny. Wrzuć kawałki jabłka i wlej trochę soku. Użyj małą ilość soku, nie chcesz przecież by spód ciasta za bardzo namoknął. Gotuj przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Po czym zdejmij z ognia i odstaw na bok by ostygło.
  4. Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Teraz dodaj margarynę roślinną, wszystko razem wymieszaj i trzyj palcami by uformować kruszonkę.
  5. Wskazówka: Trzymaj margarynę przez chwilę w zamrażarce by była bardzo twarda. Następnie używając obieraczki do warzyw pokrój-»obierz« margarynę na cienkie paski i wrzuć do mieszanki. Teraz uformuj kruszonkę palcami.
  6. Połowę kruszonki wysyp równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. »Przyciśnij« kruszonkę do dna oraz do ścian tortownicy (na wysokość około 1-2 cm). Następnie wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz przez około 5 minut. Dzięki temu, dno ciasta nie zmięknie nadmiernie po nałożeniu warstwy jabłek. Podczas pieczenia pilnuj jednak, żeby nie spiekło się za bardzo.
  7. Wyjmij tortownicę z piekarnika i ułóż równomiernie na dnie ciasta plasterki jabłka. Następnie resztę kruszonki posyp na górę i piecz ciasto godzinę w piekarniku, aż stanie się złocisto-brązowe.
  8. Wyjmij ciasto z piekarnika, poczekaj aż całkowicie wystygnie zanim wyjmiesz je z tortownicy. Przed serwowaniem posyp cukrem pudrem.

Ten przepis na Szarlotkę z kruszonką pochodzi z blogu »Elle Republic«.

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa