porcji – Czas przygotowania około 80minut |
porcji – Czas przygotowania około 80minut
Składniki
Nadzienie
- 8 jabłek dużych, obranych, bez pestek, pokrojonych na cienkie plasterki
- 0,5 łyżki margaryny roślinnej Alsan
- 40 ml soku jabłkowego
Spód ciasta i kruszonka
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej, Typ 1050
- 200 g cukru sypkiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g margaryny roślinnej Alsan, zimna, w kawałku
Posypka
- cukier puder opcjonalnie
Składniki
Nadzienie
Spód ciasta i kruszonka
Posypka
|
Przygotowanie
- Podgrzej piekarnik do 200 stopni i wysmaruj wnętrze okrągłej tortownicy (średnica 24 cm), również jej ściany, margaryną po czym wyłóż dno tortownicy papierem do pieczenia.
- Wskazówka: Piekarnik z termoobiegiem wystarczy jak podgrzejesz tylko do 180 stopni, wtedy ciasto będzie bardziej kruche a kruszonka się lepiej skarmelizuje. Uważaj jednak, aby ciasto nie przypiekło się za bardzo.
- W dużej głębokiej patelni na średnim ogniu rozpuść pół łyżki margaryny. Wrzuć kawałki jabłka i wlej trochę soku. Użyj małą ilość soku, nie chcesz przecież by spód ciasta za bardzo namoknął. Gotuj przez kilka minut od czasu do czasu mieszając. Po czym zdejmij z ognia i odstaw na bok by ostygło.
- Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszaj w miseczce. Teraz dodaj margarynę roślinną, wszystko razem wymieszaj i trzyj palcami by uformować kruszonkę.
- Wskazówka: Trzymaj margarynę przez chwilę w zamrażarce by była bardzo twarda. Następnie używając obieraczki do warzyw pokrój-»obierz« margarynę na cienkie paski i wrzuć do mieszanki. Teraz uformuj kruszonkę palcami.
- Połowę kruszonki wysyp równomiernie na dno przygotowanej tortownicy. »Przyciśnij« kruszonkę do dna oraz do ścian tortownicy (na wysokość około 1-2 cm). Następnie wstaw do podgrzanego piekarnika i piecz przez około 5 minut. Dzięki temu, dno ciasta nie zmięknie nadmiernie po nałożeniu warstwy jabłek. Podczas pieczenia pilnuj jednak, żeby nie spiekło się za bardzo.
- Wyjmij tortownicę z piekarnika i ułóż równomiernie na dnie ciasta plasterki jabłka. Następnie resztę kruszonki posyp na górę i piecz ciasto godzinę w piekarniku, aż stanie się złocisto-brązowe.
- Wyjmij ciasto z piekarnika, poczekaj aż całkowicie wystygnie zanim wyjmiesz je z tortownicy. Przed serwowaniem posyp cukrem pudrem.
Ten przepis na Szarlotkę z kruszonką pochodzi z blogu »Elle Republic«.