osoba – Czas przygotowania około 15minut + czas marynowania |
osoba – Czas przygotowania około 15minut + czas marynowania
Składniki
Na szaszłyki
- 200 g tofu naturalnego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju roślinnego np. rzepakowy
- 1/2 łyżki przyprawy curry
- 1 łyżka papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki soli
Na sos satay
- 1/2 puszki mleczka kokosowego
- 100 g masła orzechowego
- 1 łyżka sosu sojowego
Składniki
Na szaszłyki
Na sos satay
|
Przygotowanie
- Sos sojowy, olej roślinny i przyprawy przełóż do miski i wymieszaj – mieszanka ta będzie służyła za marynatę.
- Tofu pokrój na równe, podłużne kawałki, umieść w misce z marynatą i pozostaw w niej na przynajmniej kilka godzin.
- Wszystkie składniki sosu umieść w garnku i podgrzać do momentu uzyskania jednorodnego sosu.
- Wyjmij kawałki tofu z marynaty i nadziej je na drewniane patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane tofu połóż na grillu na kilka minut lub na patelni z odrobiną oleju roślinnego.
- Szaszłyki podawaj wraz z przygotowanym sosem.
Powyższy przepis pochodzi z niemieckiej wersji programu "Tydzień na weganie": https://vegan-taste-week.de/
© Zdjęcie: missgruen.de