Szparagi z wegańskim sosem holenderskim

porcje Czas przygotowania około 15minut
porcje Czas przygotowania około 15minut
Składniki
Składniki
Przygotowanie
  1. Szparagi włożyć do gotującej się, osolonej wody.
  2. Gotować 8 – 10 minut (czas gotowania zależy od grubości łodyżek)
  3. W międzyczasie przygotować sos
  4. Do garnka włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju.
  5. Delikatnie podgrzewać do zagotowania. Ciągle mieszać.
  6. Zakończyć gotowanie, gdy sos zgęstnieje.
  7. Dodać olej i dokładnie wymieszać. Możliwe, że sos będzie trzeba rozcieńczyć mlekiem do pożądanej gęstości (wszystko zależy od rodzaju mąki).
  8. Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerz. Polać sosem.
  9. Polecam dodatkowo skropić sokiem z cytryny i posypać pokruszonymi orzechami.

Przepis pochodzi z bloga Weganon.

Zdjęcie autorstwa © Weganon

Wydruk przepisu

Adres

Fundacja Alberta Schweitzera
ul. Królowej Aldony 11 m. 4
03-928 Warszawa