porcje – Czas przygotowania około 15minut |
porcje – Czas przygotowania około 15minut
Składniki
- 1 pęczek szparagów
- 1 szklanka niesłodzonego mleka roślinnego
- 2 łyżki mąki ryżowej białej
- 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
- 1 płaska łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- duża łyżka oleju kokosowego bezwonnego i bezzapachowego
Składniki
|
Przygotowanie
- Szparagi włożyć do gotującej się, osolonej wody.
- Gotować 8 – 10 minut (czas gotowania zależy od grubości łodyżek)
- W międzyczasie przygotować sos
- Do garnka włożyć wszystkie składniki z wyjątkiem oleju.
- Delikatnie podgrzewać do zagotowania. Ciągle mieszać.
- Zakończyć gotowanie, gdy sos zgęstnieje.
- Dodać olej i dokładnie wymieszać. Możliwe, że sos będzie trzeba rozcieńczyć mlekiem do pożądanej gęstości (wszystko zależy od rodzaju mąki).
- Szparagi odcedzić, wyłożyć na talerz. Polać sosem.
- Polecam dodatkowo skropić sokiem z cytryny i posypać pokruszonymi orzechami.