Składniki
- 6 suszonych liści kukurydzy (ewentualnie folia aluminiowa)
- 300 g mąki kukurydzianej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g wegańskiej margaryny
- 150 ml bulionu warzywnego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 300 g czarnej fasoli z puszki
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- 5 pomidorów
- 12 łyżek staretego wegańskiego sera żołtego
- sól
- pieprz
Składniki
|
Przygotowanie
- Liście kukurydzy namocz w gorącej wodzie przez 10 minut, a następnie odłóż je na bok.
- Margarynę, proszek do pieczenia, mąkę kukurydzianą, kurkumę i wywar warzywny wymieszaj razem, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dodaj trochę soli i pieprzu.
- Umyte i pokrojone pomidory i chili i podgotuj chwilę w garnku, następnie posiekaj cebulę i dodaj ją do warzyw. Fasolę odsącz i dodaj ją do garnka. Podduś wszystko chwilę aż do uzyskania sosu.
- Rozwałkuj namoczone liście kukurydzy na płasko, z przygotowanego wcześniej ciasta uformuj kulkę i ułóż w każdym liściu lekko ją spłaszczając. Ciasta posyp tartym serem i na to wyłóż sos z pomidorami i fasolą. Następnie złóż liście kukurydzy i zwiąż je sznurkiem kuchennym.
- Podgrzej trochę wody w garnku do gotowania na parze i włóż tamales na 30 minut na sitko garnka.
- Szybka alternatywa: podgrzej tamales w kuchence mikrofalowej o mocy 800 wat przez 7 minut. Przykryj je, żeby nie wyschły. Jeśli nie posiadasz liści kukurydzy, nie należy owijać tamales folią, ponieważ nie należy wkładać folii aluminiowej do mikrofalówki.
- Liście kukurydzy nie są jedzone. Gotowe tamales można podawać ze słodkim dipem, takim jak chutney lub guacamole.